Υαλοπινακες

Ενεργειακοί υαλοπίνακες , τα Οφέλη και οι Ιδιότητες

Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια, μέσα σε λίγες σελίδες και  όσο γίνετε με  λιγότερους επιστημονικούς όρους ,  να μάθουμε  τη είναι τα ενεργειακά  γυαλιά ( τζάμια )  , τη δυνατότητες έχουν  ,  σε τη μας ωφελούν και  αξίζουν πάρα πολύ την προσοχή μας .

 

 

Πως λειτουργούν οι ενεργειακοί υαλοπίνακες

 Για να κατανοήσουμε  ακριβώς τι είναι οι ενεργειακοί υαλοπίνακες  πρέπει  πρώτα  να θυμηθούμε μερικούς βασικούς κανόνες φυσικής .Είναι γνωστό ότι όταν υπάρχουν δύο ή περισσότερα αντικείμενα με διαφορετικές θερμοκρασίες τότε η θερμότητα ‘ρέει’ από το θερμότερο στο ψυχρότερο μέχρι να εξισορροπηθούν οι θερμοκρασίες του.  Η ταχύτητα αυτής της ροής εξαρτάται από την θερμική αγωγιμότητα του κάθε υλικού , ( Για το γυαλί είναι λ=1 W/m ºK ) και είναι ισοδύναμη με την θερμοκρασιακή διαφορά που επικρατή μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής επιφάνειας του γυαλιού στο κέλυφος ενός κτίσματος  . (Συνεπώς, όσο μικρότερη η τιμή τόσο με πιο αργούς ρυθμούς γίνεται αυτή η ανταλλαγή θερμότητας). Εάν φθάναμε σε σημείο να ‘μπλοκάρουμε’ το κάθε ένα από αυτά κατά 100%, τότε θα είχαμε δημιουργήσει την τέλεια θερμομονωτική υάλωση (δυστυχώς, αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο).

Για να μπορέσουν να συγκριθούν οι μονωτικές δυνατότητες διαφορετικών υλικών, χρησιμοποιείται ένας συντελεστής γνωστός ως k-value ή U-value. Εκφράζει τον ρυθμό της ανταλλαγής  θερμότητας ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά κάθε βαθμό (Κελσίου ή Κέλβιν) θερμοκρασιακής διαφοράς μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου.

 

Το γυαλί χάρη στην διαφάνεια του ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και σε ένα ακόμα τρόπο  ανταλλαγής θερμότητας  την Ακτινοβολία , που είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ θερμού και ψυχρού σώματος τα οποία  δεν είναι ούτε σε επαφή, αλλά ούτε αναμειγνύονται μεταξύ τους. (με αυτόν τον τρόπο θερμαίνει ο ήλιος την γη χωρίς να θερμαίνει όλο τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ τους). Η ηλιακή ενέργεια που καταφτάνει στην γη σε μορφή φωτισμού η ακτινοβολίας και κατ επέκταση πέφτει πάνω στην επιφάνεια ενός υαλοπίνακα, ένα μέρος της ανακλάται, ένα μέρος της απορροφάται από την μάζα του και ένα μέρος περνάει  εντός του κτιρίου .α

 

 Ενεργειακά γυαλιά λοιπών,  ονομάστηκαν οι υαλοπίνακες τελευταίας τεχνολογίας χάρη στης εκπληκτικές τους επιδόσεις στην θερμομόνωση  αλλά και των έλεγχο διαπερατότητας της ηλιακής ενέργειας .  Για την επίτευξη των επιδόσεων αυτόν , η βιομηχανία παραγωγής των υαλοπινάκων τοποθετεί  μια πολύ λεπτή και διάφανη  επίστρωση μονωτικού υλικού, στην μια από της δύο επιφάνειες του υαλοπίνακα . Χρησιμοποιώντας για την κατασκευή ενός διπλού  υαλοστασίου ένα τέτοιον υαλοπίνακα επιτυγχάνουμε 220% βελτίωση θερμομόνωσης σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες και 400% σε σχέση με τους απλούς (μονούς) υαλοπίνακες . Ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση  κατά 20 % επιτυγχάνουμε γεμίζοντας  το ενδιάμεσο κενό  με αέριο argon.

 Η χρήσει  πέραν του ενός < ενεργειακού υαλοπίνακα > σε ένα διπλό η τριπλό υαλοστάσιο εκτινάσσει ακόμα περισσότερο την βελτίωση θερμομόνωσης , απαιτείτε  όμως η σωστή επιλογή του ποιου τύπου  < ενεργειακοί υαλοπίνακες > θα αποτελούν το υαλοστάσιο και η περαιτέρω θερμική τους σκλήρυνση  tempered .

 

Κατηγορίες Ενεργειακών Υαλοπινάκων  

Άλλοτε λόγο άγνοιας και άλλοτε με στόχο κάποιες σκοπιμότητες , έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση σχετικά με της ιδιότητες των ενεργειακών υαλοπινάκων , η πραγματικότητα  όμως είναι πάντα μία και μοναδική  . Όταν η τοποθέτηση της λεπτής θερμομονωτικής επίστρωσης, γίνετε στο γυαλί την στιγμή που βγαίνει  από των κλίβανο και  είναι ακόμα εν θερμό ,   λέγετε και είναι σκληρής επίστρωσης ( hard coat Low-e ) και είναι αρκετά ανθεκτική.  Όταν η  επίστρωση  γίνετε στο γυαλί αφού έχει ποια κρυώσει λέγετε και είναι μαλακής επίστρωσης ( soft coat Low-e ) και είναι εξαιρετικά ευαίσθητη . Η πρώτη μέθοδο  επίστρωσης σε γυαλί ήταν εν θερμό (hard coat) με ανακλαστικές ιδιότητες μόνο , τα λεγόμενα καθρεπτιζόμενα . Στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, εφευρέθηκε επίστρωση με θερμομονωτικές ιδιότητες και ονομάστηκε ( Low-e ).

 Από τότε έως σήμερα η εξέλιξη και με της δύο μεθόδους επίστρωσης,  έχουν εξισορροπηθεί  οι επιδόσεις τους και όχι μόνο έχουν βελτιώσει το βαθμό θερμομόνωσης τους,  αλλά μπορούν χάρη στων έλεγχο διαπερατότητας  της ηλιακής ακτινοβολίας να καλύψουν και της διαφορετικές  κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στων πλανήτη μας. Ακόμα και της  διαφορετικές  κλιματολογικές συνθήκες  που επικρατούν με βάση  των προσανατολισμό ενός κτιρίου . Π.χ. Σε χώρες που επικρατει ψυχρό κλήμα και με ελάχιστη ηλιοφάνεια το ζητούμενο από τους υαλοπίνακες είναι να μην έχουμε απώλειες της θέρμανσης  και πλήρη  διαπερατότητα της ηλιακής ενέργειας . Ενώ σε χώρες που επικρατεί θερμό κλίμα και μεγάλη ηλιοφάνεια , το ζητούμενο  από τους υαλοπίνακες είναι να μην έχουμε απώλειες της δρόσου και αποτροπή σε διαπερατότητας της ηλιακής ακτινοβολίας .

Φυσικά επικρατούν  και ενδιάμεσες  κλιματολογικές συνθήκες όπως είναι στην χώρα μας .  Έτσι έχουμε σήμερα της διάφορες κατηγορίες με ενεργειακά γυαλιά ,  μαλακής η σκληρής επίστρωσης, με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά.  Όπως γίνετε  εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω ,  η λάθος επιλογή του ενεργειακού υαλοπίνακα ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά ,μπορεί να αποφέρει τραγικά αποτελέσματα .

 

Ιδανικός  Ενεργειακός Υαλοπίνακας    

Η θέση προσανατολισμού, η κλιματική ζώνη, η χρήση και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε κτιρίου συνθέτουν και μια διαφορετική περίπτωση κάθε φορά. Οι υπεισερχόμενες και αλληλοσυγκρουόμενες παράμετροι, με ζητούμενο την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής θερμομόνωσης (U-value), υψηλών επιπέδων φωτισμού (Light Transmittance) και ελέγχου της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας (Solar Factor), απαιτούν ξεχωριστή μελέτη και στάθμιση των ωφελειών και απωλειών χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ συχνά γίνονται μικροί ή μεγαλύτεροι συμβιβασμοί κατά την επιλογή του υαλοστασίου.

 

Για το κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας,  οι ενεργειακοί υαλοπίνακες που θα αποτελούν το κέλυφος ενός κτιρίου ,   θα πρέπει να προσέξουμε να  έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :

 

1.Να έχει το  βέλτιστο βαθμό θερμομόνωσης , δηλαδή το μικρότερο βαθμό μεταφοράς θερμότητας, και που αυτός εκφράζετε ως συντελεστής k-value  ή Ug-value. Αυτό επιτυγχάνετε με  :  Το διάκενο τού διπλού υαλοστασίου με την βέλτιστη διάσταση του να  είναι ,16mm έως 18mm  και με την προσθήκη αδρανούς αερίου ”ARGON” . Των ενεργειακό υαλοπίνακα  πού πρέπει να είναι ο ένας εκ των δύο.

 

2. Τους ηλιακούς συντελεστές. Η ενέργεια τού ήλιου όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω , μπορεί να είναι επιθυμητή και ανεπιθύμητη.  Είναι επιθυμητή όταν αναζητούμε την ηλιακή ζεστασιά, την άνεση και φυσική θέρμανση του χώρου μας δηλαδή το χειμώνα. Αντιθέτως είναι ανεπιθύμητη όταν γίνεται ενοχλητική και το δωμάτιό μας υπερθερμαίνεται θέτοντας σε δοκιμασία ανθρώπους και κλιματιστικά συστήματα δηλαδή το καλοκαίρι . Δεδομένου λοιπόν ότι οι κοινοί λευκοί υαλοπίνακες και ορισμένοι ενεργειακοί ,  επιτρέπουν την διέλευση της ηλιακής ενέργειας (κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής), όπου είναι ανάγκη να μειώσουμε την εισερχόμενη στον χώρο ηλιακή ενέργεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γυαλιά ηλιακού ελέγχου που μπορούν
να ελαττώσουν την ανεπιθύμητη ηλιακή ενέργεια ενώ επιτρέπουν μέγιστη μετάδοση ορατού φωτός.

 

3. Την σωστή τοποθέτηση. Δεν πρέπει να παραβλέπετε το γεγονός , ότι τα γυαλιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα κουφώματα ,  πρέπει να παρεμβάλλεται λάστιχο μεταξύ αυτών και των πλαισίων  και από της δύο πλευρές τους ( Μέσα – Έξω ). Γεγονός που βοηθάει και την βελτίωση  ηχομόνωσης σε ένα  κούφωμα .

 

Ιδανική  διάσταση κενού μεταξύ των δυο γυαλιών σε μια Διπλή Υάλωση

Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, όσο μεγαλώνει το διάκενο, τόσο βελτιώνεται η θερμομονωτική ικανότητα του  διπλού υαλοπίνακα. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο που είναι τα 16 – 18mm. Άρα διάκενο πάνω από 18mm, όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά αντιθέτως μειώνει την θερμομονωτική ικανότητα του υαλοστασίου.

 

diakeno

 

Σε τι μας οφελούν

 Στην σημερινή εποχή  η εξοικονόμηση ενέργειας  σημαίνει ,   Μεγάλο οικονομικό όφελος  για τον καθένα μας προσωπικά , φυσικά   και συνολικά .  Σημαίνει  μεγάλη καθυστέρηση στην εξάντληση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη , Αλλά το σημαντικότερο  και την μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος  , καθώς για την παραγωγή  της  ενέργειας  επιβαρύνουμε το περιβάλλων με διοξείδιο του άνθρακα .

 

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά και τους καθιστούν ως τη  μοναδική επιλογή  καθώς ,

 

 

Αν αναλύσουμε το βαθμό της ευθύνης για την  θερμομόνωση στα δομικά στοιχεία  που  αποτελούν το κέλυφος σε μια μέση κατοικία θα δούμε πως :

 

20 %  απώλεια θερμομόνωσης  οφείλεται στη σκεπή.

 

25 %  απώλεια θερμομόνωσης  οφείλεται στους τοίχους .

 

20 %  απώλεια θερμομόνωσης  οφείλεται στο δάπεδο .

 

35 %  απώλεια θερμομόνωσης  οφείλεται στα κουφώματα .

 

Αθροίζοντας τα παραπάνω εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ευκολότερος, οικονομικότερος, οικολογικότερος, αλλά και αποδοτικότερος τρόπος μείωσης σε απώλεια θερμομόνωσης, και συνεπώς εξοικονόμησης χρημάτων για ψύξη και θέρμανση, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενεργειακών υαλοπινάκων η την αντικατάσταση των απλών διπλών.

 

Ευκολότερος : Γιατί δεν απαιτεί μερεμέτια κατά την τοποθέτηση η την αντικατάσταση και γίνετε αυθημερόν.

 

Οικονομικότερος : Γιατίσύµφωνα µε τους υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τα ενεργειακά γυαλιά  στην κεντρική Ελλάδα  µειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και κατά 7.400 kWh για τη θέρμανση και ψύξη ενός τυπικού διαμερίσματος εμβαδού 100 τ.µ. Αυτό υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε δαπάνη περίπου 750 € ετησίως. Αν λάβουμε υπόψιν  ότι για την αντικατάσταση των κοινών απλών διπλών  υαλοπινάκων με ενεργειακούς, δεν ξεπερνά τα 1.500 € σε ένα μέσο διαμέρισμα , Σε λίγότερο από δύο χρόνια έχουν κάνει απόσβεση το κόστος τους .

 

Οικολογικότερος : Για την παραγωγή 1m2 ενεργειακού υαλοπίνακα εκπέμπονται 25 kg διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από τη χρήση του εξοικονομούνται 91kg ετησίως και είναι σε ποσοστό 100% ανακυκλώσιμο υλικό .

 

Αποδοτικότερος τρόπος μείωσης  απώλειας θερμομόνωσης στο κέλυφος ενός κτιρίου : Γιατί όπως είναι γνωστό το 90% μέσο όρο σε ένα κούφωμα, αποτελείτε από γυαλί και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που διαμορφώνει τους συνολικούς συντελεστές θερμομόνωσης σε ένα κούφωμα. Επίσης  σε ένα απλό κοινό κούφωμα αλουμινίου χωρείς Θέρμο διακοπή, με ενεργειακούς διπλούς υαλοπίνακες,  ο συνολικός συντελεστής θερμομόνωσης είναι μέσα στα πλαίσια των προδιαγραφών του Κ.Ε.Ν.Α.Κ.